【燒衣與非常貿易戰】
一,都未到盂蘭節,就已經燒 Nike 波鞋,又燒 H&M招牌。成件事嘅來龍去脈,由一個叫 Better Cotton Initiative 開始。
二,話說2021年1 月13日,即係 Trump 卸任之前幾日,頒令禁止由新疆入口嘅棉花同蕃茄製品;即係話,任何有進口美國嘅產品,成份裡面都唔可以有新疆出產嘅棉花同蕃茄。
三,至於呢個禁令,就係源於去年底通過嘅 Uyghur Forced Labor Prevention Act。
四,美國嘅海關又點知啲消費品嘅原材料來自邊度?其實,所有嘢都係一系列嘅 documentation。無錯,呢啲繁文縟節,成本好高。所以,從好嘅角度睇,認證機構如 Better Cotton Initiative(BCI),目的就係嘗試將件事簡化。
五,中美阿拉斯加開完會(拖)之後就爆單咁嘢,你話有冇關呢?另外,中美阿拉斯加會面前,都有人放過風聲話希望傾貿易,大家又記唔記得?
六,過去十幾個小時,我見多咗唔少大陸網民分析,話 BCI 收咗 美國國際開發總署(USAID)錢,所以抵制新疆棉;又咁巧合嘅?
七,其實 BCI 嘅 website, 大大個 USAID logo,一早打晒開口牌,仲可以有乜嘢開心大發現呢又?當你好鍾意用錢收買人,就以為個個都可以用錢收買。
八,話說回頭,咁 BCI 係乜嘢呢?NGO?商會?計我會話,BCI 係一盤生意;正如上面所講,認證嘅生意。你可以話我 cynical;但以本少爺過去廿幾年嘅工作經驗,見識過唔少為組織;由無到有,由構思到成形,由壓力團體到變身成商界嘅守護者,我都見過。通常佢哋嘅成員,包括政、商、學。當然,唔係個個都做得起;但好似 BCI 最終成為「良心棉花」嘅代表,都算係好成功嘅例子。
九,BCI 起家,源於 2005 年 WWF 嘅一次會議,當時嘅議題係:「種植棉花對環境破壞好大。」究竟當時 WWF 點解會有個咁嘅會?你話呢?
十,我記得當年話,種棉花用好多水;生產一件 T-Shirt 用 2700 公升嘅水。咁具體嘅比較,一睇就知出自高手手筆。亦從呢個論述,轉身射個三分波,話啲 fast fashion retailers 係地球先生嘅敵人。大概同一期,勞工組織又話呢啲成衣生製商係血汗工廠,工人一日都賺唔到一蚊美金。
十一,就係咁,經過四年嘅交易,各大小成衣巨企,都紛紛加入 BCI。另外,fast fashion 佢哋又搞舊衫回收,又幫第三世界嘅婦女同細路。忽然間,世界又回復平靜。當然,過程都創造咗唔少就業。
【題外話】千禧前後嘅另一個政治工業嘅 agenda ,就係玩具業。其實我都唔知點解係針對玩具業;當時初出茅廬嘅我,就從旁見識過一、兩單 issue,亦從個陣開始,研究呢啲國際消費市場嘅政治行為。不過,當時無人諗到,十年內出現一個幾乎摧毀玩具業嘅大殺傷力武器:iPad。就係咁,玩具業又回復平靜。
十二,對於好多社會棟樑關心嘅議題,例如基因改造,BCI 都係相對溫和:
BCI has adopted a position of being ‘technology neutral’ with respect to GM cotton, and will neither encourage farmers to grow it, nor seek to restrict their access to it.
十三,咁 BCI 嘅宗旨係乜?佢嘅講法係:
Supporting farmers is at the heart of our work and is the reason for BCI’s existence.
十四,不過,有一個 point 就幾 unequivocal:
BCI does not operate in countries where forced labour is orchestrated by the government.
十五,所以,自從美國嘅禁令生效,而各大時裝企業又係用緊 BCI 認證嘅時候,佢好自然都要表個態。有理由相信,北京真係以為換咗 Trump 可能有得傾,所以呢件事到今個星期先至爆發。剛才話好多過去一日好多網上嘅研究都指向 BCI,你懂的。
十六,據聞安踏,好似已經話會退出 BCI。其他跨國大牌子,會唔會都跟著咁做呢?
十七,從國際貿易嘅角度,中國雖然係棉花生產大國,但印度、美國、巴基斯坦等加埋,其實都唔嘢少。再講,棉花就唔係好賺錢嘅,去到下游先至係真正賺錢。畢竟,中國唔係成衣大國;所以你都可以話呢次係一種非官方嘅貿易反制措施。
十八,假如視呢次民間自發嘅抵制,係非常規嘅貿易戰,其實對中國嘅代價唔算高。至於對歐美各大牌子,就好難講。好似我 FB 嘅貼圖咁講,大中華對 NKE 真係都幾緊要;但反正都未去到官方封殺,所以股價都只係輕微調整咁話喇。
十九,不過,大陸可以上晒微博,又用火燒又呢樣又個樣,點都有官方默許。歌手演員跪態度,其實都係向各大成衣牌子傳遞訊息。
二十,講開又講,好粗略咁睇,大陸對來佬中低價成衣服裝嘅需求,其實無想大家像中咁大;當中,又以日本嘅牌子比較好賣。H&M、Inditex 等歐洲牌子,亦唔係好依賴大陸市場。有理由相信,服裝成衣嘅市場,始終都比較受文化嘅影響;大陸消費者普遍都係比較鍾意日本成衣服裝嘅設計同裁剪。
廿一,鞋同其他 accessories(例如手袋喇),情況又有啲唔同。鞋飾之類,炫耀性消費嘅意味更濃。你會見人炒鞋炒手袋,舊衫舊裙就只可能貶值。
廿二,雖然「成衣」同「時裝」 有時都會撈亂咁講,但其實我都知兩者係有分別嘅。成衣嘅功能,蔽體保暖囉;基本嘢囉。時裝呢?時裝理論上係 make a statement;你著乜嘢衫,就話畀人知你係乜嘢人。所以,同一件衫,有人係時裝,有人係成衣。
廿三,時裝嘅 statement,會隨時代轉變。從前,著西裝套裝,就等於白領,坐冷氣房。今時今日,裝晒成套戰衣,通常都係大學剛剛畢業嘅新鮮人。
廿五,Fashion brands 比任何人都在意個世界點睇自己;佢哋唔怕 controversies,最怕反而係冇話題。近年 NKE 好似平權先鋒咁;但呢個策略成唔成功呢?唔識講。好似 LULU,feminine 啲咁買 yoga pants,小姐太太們好似都幾 buy,有佢嘅 niche。一係就 UAA 咁,再 sporty 啲,又賣得貴啲。NKE,乜都係又乜都唔係,咁囉。
廿六,各大 sports apparel ,你估真係畀人著去做運動?係著畀人睇呀!家陣嘅才俊,一定要講 work life balance ;唔著條 yoga pants,又點話畀人知,自己去緊做瑜珈?「係呀。哦,你去開 Pure 㗎嗰啲 drop-in class 㗎?我就跟開 PT 嘅,都唔錯喇;唔啱又介紹你試吓吖?佢唔係個個新嘅 client 都肯收㗎。」
廿七,Fashion 嘅嘢,我真係識條鐵。係唔係要著上身先至可以 make a statement?最新嘅研究(利世民,2021)發現,燒,都係 make a statement 嘅方法;尤其係當你可以將條片放上微博、抖音。
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現在是我的午餐時間,來說說最近發生的事。時隔多年,我終於又回到了 NGO 前線工作。這些年,大大小小相關顧問案接了一些,但懷念直接面對群眾的時光。目前協助的機構,服務紐約當地中低收入戶。
自從中美貿易戰開打後,紐約物價飛漲(跟最低薪資來到 $15/hr 也有關)。我支持在政府給予足夠緩衝期的前提下增加最低薪資,且中美貿易戰我也是支持美方。
我的同胞朋友們不太能理解我的立場,怎麼不支持祖國呢?很簡單,2001 年簽下的 WTO,黨履行了多少承諾?佔了美國那麼多年的便宜,有啥好委屈的。
當然,美國也不是什麼無辜受害者。美國商人們靠著祖國的廉價勞動力和低關稅,扶起了一家又一家國際品牌。25% 關稅受影響的不僅是祖國方,還有美國方也是。
羊毛終究還是出在羊身上,Walmart 針對中國進口商品,會漲一波。紐約市內沒有 Walmart,但 Target 應該也會漲,我們的服務對象們眼看 holiday season 即在眼前,很著急。
根據我們所做的民調,服務對象(每家庭)在感恩節及聖誕節的消費預算總和,中間值是 $1050(高於全美平均因為這裡是紐約)。按照目前趨勢看來,這筆預算不提高不行,大家都很挫。
與夥伴們開會時提出了我的看法。美國市場長期有著一個隱性問題:民眾過度消費。自二次世界大戰後,美國養成了 consumerism 文化,間接形成了速食文化。食物要 fast food,穿衣要 fast fashion,醫療也追求立即見效。
同時還期待生活處處皆是 abundance。超市的商品要排滿滿,浪費沒關係看起來壯觀很重要。房子一間比一間大,用來裝東西也好。在這樣的文化下,從農業到零售業,民眾普遍期待「俗又大碗」。
我們都知道,中國製造的諸多商品不耐用,但是便宜啊丟掉也不心疼(這句話我常聽到)。當中國製造不再便宜時,也是時候迫使民眾們思考:我們的消費習慣是否有問題?
路邊賣的黑傘只要 $2 一把,出門不用帶傘下雨了隨手買一把用完即丟。如果黑傘漲到 $4 一把的時候,還捨得用完即丟嗎?
中美打的不只是兩國的貿易戰,還有彼此的依賴性。同胞們依賴代工、山寨、盜版,品牌觀念薄弱,美國消費者依賴中國製造的低價格實現 American life。是時候都該醒醒了。
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